• S.S.

Protectia maternitatii la locul de munca - Perspectiva angajatorului

O salariata se poate afla in concediu de crestere a copilului de pana la 2 ani, respectiv de pana la 3 ani, în cazul copilului cu handicap. In acest interval permis de lege se pot petrece schimbari in organigrama angajatorului, pentru o mai buna organizare a activitatii sale (asa cum permite legea societatilor).

Corelativ acestei posibilitati a angajatorului, exista obligatia sa de a permite reluarea activitatii de catre salariata care face cerere de reluare a activitatii pentru a reveni la atributiile sale dinaintea comcediului de crestere  a copilului.

Realitatea poate fi ca nu va mai exista postul pe care il ocupa, insa angajatorul ii poate oferi un post similar sau echivalent, in aceleasi conditii salariale (nu se pot opera schimbari din acest punct de vedere).  In practica, se ivesc probleme atunci cand respectiva salariata nu accepta noul post, din motive obiective (postul oferit este diferit ca atributii, sub nivelul de pregatire s.a.) sau subiective (poate se schimba locul muncii fiind de natura sa nu poata ajunge decat cu mari eforturi).

In acest caz, anagajatorul se gaseste in imposibilitatea de a concedia salariata pentru ca i se opun prevederile OUG 111/2010. Astfel, o salariata reintoarsa din concediul de crestere a copilului (2/3 ani) beneficiaza de protectia maternitatii la locul de munca:

· Pana cand copilul implineste 2 ani si 6 luni, daca salariata a beneficiat de intreg concediul de 2 ani;

· Pana cand copilul implineste 3 ani si 6 luni, daca salariata nu a beneficiat de intreg concediul de 2 ani si, intorcandu-se mai devreme la activitate, a beneficiat de stimulent de insertie;

· Pana cand copilul implineste 3 ani si 6 luni, daca salariata a beneficiat de intreg concediul de 3 ani pentru copilul cu handicap;

· Pana cand copilul implineste 4 ani si 6 luni, daca salariata nu a beneficiat de intreg concediul de 3 ani pentru copilul cu handicap si, intorcandu-se mai devreme la activitate, a beneficiat de stimulent de insertie.

Cum se rezolva problema neacceptarii de catre salariata a postului nou oferit? In cazul extrem, se va crea din nou vechiul ei post in organigrama scoietatii, daca acesta a fost eliminat si isi va relua activitatea cu atributiile anterioare, in entitatea de care apartinea.

Pentru rezolvarea amiabila in care i se ofera un nou post, de dorit unul similar sau echilavent, este nevoie de consimtamantul salariatei in acest sens.

Pe langa acestea, pot exista si alte solutii, uneori favorabile ambelor parti.

Recomandam ca aceste discutii delicate si pregatirea documentatiei, tratativele sa fie tratate cu atentie sporita, pe cat se poate, de specialisti in domeniu, intrucat prezinta un risc ridicat de litigiu, dar si de control din partea autoritatilor in domeniu!29 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate