• S.S.

OUG nr. 147/2020- zile libere pentru parinti - update la 11.09.2020

Actualizată în: 24 sept. 2020

­čĺŐPastilaDeDrept


Actualizare: astazi, 11.09.2020, prin Ordinul MMPS nr. 1375/2020, au fost aprobate

- modelul cererii prevăzute la art. 2 alin. (3) din OUG 147/2020 privind acordarea unor zile libere pentru părinţi în vederea supravegherii copiilor;

- modelul declaraţiei pe propria răspundere prevăzute la art. 2 alin. (3) din OUG 147/2020.


In MO a fost publicata OUG nr. 147/2020 privind acordarea unor zile libere pentru parinti in vederea supravegherii copiilor, in situatia limitarii sau suspendarii activitatilor didactice care presupun prezenta efectiva a copiilor in unitatile de invatamant si in unitatile de educatie timpurie anteprescolara, ca urmare a raspandirii coronavirului SARS-CoV-2.

Principalele prevederi:

In ce consta?

ÔÇó Se acord─â zile libere unuia dintre p─ârin╚Ťi pentru supravegherea copiilor, ├«n situa╚Ťia limit─ârii sau suspend─ârii activit─â╚Ťilor didactice care presupun prezen╚Ťa efectiv─â a copiilor ├«n unit─â╚Ťile de ├«nv─â╚Ť─âm├ónt ╚Öi ├«n unit─â╚Ťile de educa╚Ťie antepre╚Öcolar─â, unde ace╚Ötia sunt ├«nscri╚Öi, ca urmare a rezultatului anchetei epidemiologice determinate de r─âsp├óndirea coronavirusului SARS-CoV-2, efectuat─â de direc╚Ťia de s─ân─âtate public─â jude╚Ťean─â, respectiv a municipiului Bucure╚Öti, ╚Öi av├ónd ├«n vedere hot─âr├órile comitetului jude╚Ťean pentru situa╚Ťii de urgen╚Ť─â, respectiv Comitetului pentru Situa╚Ťii de Urgen╚Ť─â al Municipiului Bucure╚Öti.


Cine?

ÔÇó De acestea prevederi beneficiaza p─ârin╚Ťilor care ├«ndeplinesc cumulativ urm─âtoarele condi╚Ťii:

a) au copii cu v├órsta de p├ón─â la 12 ani sau au copii cu dizabilit─â╚Ťi cu v├órsta de p├ón─â la 26 de ani, ├«nscri╚Öi ├«n cadrul unei unit─â╚Ťi de ├«nv─â╚Ť─âm├ónt sau de educa╚Ťie timpurie antepre╚Öcolar─â;

b) celălalt părinte nu beneficiază, la rândul său, de zile libere.

Cat timp?

ÔÇó Parintii care indeplinesc conditiile de mai sus au dreptul la zile libere pl─âtite pe toat─â perioada ├«n care se decide limitarea sau suspendarea activit─â╚Ťilor didactice care presupun prezen╚Ťa efectiv─â a copiilor ├«n unit─â╚Ťile de ├«nv─â╚Ť─âm├ónt ╚Öi ├«n unit─â╚Ťile de educa╚Ťie timpurie antepre╚Öcolar─â, pe durata anului scolar 2020-2021.


Cum se formalizeaza?

ÔÇó Zilele libere se acord─â la cererea p─ârintelui care ├«ndepline╚Öte condi╚Ťiile prev─âzute, depus─â la angajatorul acestuia.

ÔÇó Cererea este ├«nso╚Ťit─â de:

  1. o declara╚Ťie pe propria r─âspundere a celuilalt p─ârinte,

  2. o copie a certificatului/certificatelor de naștere al/ale copilului/copiilor în care solicită zilele libere,

  3. dacă este cazul, de o copie a certificatului de încadrare în grad de handicap al copilului ori adultului în vârstă de până la 26 de ani.

Declara╚Ťia pe propria r─âspundere a celuilalt p─ârinte va con╚Ťine elemente din care s─â rezulte:

  • c─â acesta nu a solicitat la locul s─âu de munc─â zile libere ce i s-ar cuveni potrivit prezentei ordonan╚Ťe de urgen╚Ť─â,

  • c─â nu are contractul de munc─â suspendat pentru ├«ntreruperea temporar─â a activit─â╚Ťii angajatorului ╚Öi nu se afl─â ├«n una dintre situa╚Ťiile prev─âzute la art. 1 alin. (6).


ÔÇó Modelele cererii ╚Öi declara╚Ťiei pe propria r─âspundere se stabilesc prin ordin al ministrului muncii ╚Öi protec╚Ťiei sociale, la propunerea Agen╚Ťiei Na╚Ťionale pentru Ocuparea For╚Ťei de Munc─â, ╚Öi se public─â ├«n Monitorul Oficial al Rom├óniei;

ÔÇó Angajatorul este obligat s─â acorde zilele libere dac─â angajatul solicit─â acest drept ├«n baza prevederilor prezentei ordonan╚Ťe de urgen╚Ť─â;

ÔÇó Indemniza╚Ťia pentru fiecare zi liber─â acordat─â ├«n condi╚Ťiile art. 1 se pl─âte╚Öte din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri ╚Öi cheltuieli al angajatorului ╚Öi este ├«n cuantum de 75% din salariul de baz─â corespunz─âtor unei zile lucr─âtoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din c├ó╚Ötigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigur─ârilor sociale de stat.

->Indemniza╚Ťia este ├«n sum─â brut─â ╚Öi este supus─â impozit─ârii ╚Öi pl─â╚Ťii contribu╚Ťiilor de asigur─âri sociale, de asigur─âri sociale de s─ân─âtate, precum ╚Öi pl─â╚Ťii contribu╚Ťiei asiguratorii pentru munc─â, ├«n condi╚Ťiile prev─âzute de Legea nr. 227/2015, cu modific─ârile ╚Öi complet─ârile ulterioare, pentru veniturile din salarii ╚Öi asimilate acestora.

Informatiile integrale referitoare la aplicarea OUG 147/2020, inclusiv exceptiile de la aplicare, procedura de decontare, consecintele nerespectarii le gasiti in textul complet al actului normativ.

21 afișări0 comentarii

Post─âri recente

Afișează-le pe toate