• S.S.

Legea 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice

💊Pastila legislativa


Cum era de așteptat, a fost promulgata legea 136/2020 care sa reglementeze situația fara precedent, a unei pandemii mondiale. Vidul legislativ este una dintre formele care creeaza haos și injustețe in sistemul juridic și nu numai.


Sa vedem asadar ce reglementeaza aceasta lege, in vigoare din 21.07.2020 si ce impact ar avea din perspectiva relatiei angajat – angajator:

Potrivit noii legii, carantina reprezinta separarea fizică a persoanelor suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale viruslui SARS-CoV-2, de alte persoane, în spații special desemnate de către autorități, la domiciliu sau la locația declarată de către persoana carantinată.

Carantina persoanelor se instituie pe o durată de 14 zile pentru persoanele care:

1. Sosesc din zone în care riscul epidemiologic este ridicat pe baza listei emise de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU). Lista statelor exceptate de la măsura de caratina o regăsiți aici.


Excepție de la carantină obligatorie pentru această situație - persoanele care vin în România din zone/țări cu risc epidemiologic ridicat, dar care, înaintea sosirii în România au petrecut o perioadă consecutivă de minimum 14 zile într-una sau mai multe zone/țări pentru care nu s-a instituit măsura carantinei.

2. Au intrat in contact direct cu cel puțin o persoană confirmată cu SARS-Cov-2.


❗️❗️❗️Concediul și indemnizația pentru carantină se acordă persoanelor cărora li se interzice continuarea activității, care nu poate fi realizată de la domiciliu, din cauza unei suspiciuni Covid-19, pe durata stabilită prin certificatul eliberat de Direcția de sănătate publică.


Cum isi suplineste angajatorul nevoia de forta de munca vs. Coronavirus?

Prima măsură de avut in vedere pentru persoanele care trebuie să rămână în carantină este posibilitatea de a a lucra în regim telemuncă timp de 2 săptămâni. Doar în cazul în care această măsură nu este aplicabilă, se va solicita certificat medical salariatului respectiv.


Izolarea reprezinta separarea fizică a persoanelor afectate de virusul Covid-19, confirmată în urma unui test cu rezultat pozitiv a prezentei virusului. Izolarea poate avea loc la domiciliu, la locația declarată de persoana izolată, într-o unitate sanitară sau la o locație altemativă atașată unității sanitare, în vederea monitorizării stării de sănătate și aplicării unui tratament, după caz.


· Izolarea se instituie atât pentru persoanele bolnave cu semne și simptome sugestive, cât și pentru persoanele asimptomatice.

· Izolarea încetează la data confirmarii persoanei ca fiind vindecată pe baza examinărilor clinice și paraclinice sau a recomandării medicului care constată că riscul de transmitere a bolii nu mai există=> pe intelesul tuturor, o testare pentru Covid-19 cu rezultat negativ.

17 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate